SubsidieHuizen.nl zegt de oplossing voor de haperende woningmarkt gevonden te hebben. Volgens Quintus C. Hegie die twee jaar aan dit project heeft gewerkt en hiervoor innovatiesubsidie heeft verkregen van de Rijksoverheid, is korting en subsidie de oplossing om de woningmarkt uit het slop te trekken.

 Vraag een gratis verkoopadvies aan bij  WWW.WOONCHECKPUNT.EU43% van onze woningen worden binnen een maand verkocht

Quintus C. Hegie (28) heeft na zijn studie informatica en econometrie een landelijke woning- en subsidieplatform opgezet, wat volgens hem de oplossing is om de haperende koopwoningmarkt uit het slop te trekken. “Ik heb vanaf 2007 alle ontwikkelingen van subsidies en kortingen in kaart gebracht. Maar uit de gesprekken met huizenkopers en uit de resultaten van onderzoeks-enquêtes bleek dat men niet bekend was met de stimuleringsregelingen, waardoor de woningaankoop door financiële beperkingen niet door kon gaan of men onnodig hoge maandlasten is gaan betalen. Om meer mensen op een verantwoordelijke en duurzame manier te informeren over hoe een voordelig eigen koophuis met zoveel mogelijk korting en subsidie te kopen, heb ik de websiteSubsidieHuizen.nl ontwikkeld waarin ik mijn onderzoeksresultaten heb verwerkt.”

KOOPCONSTRUCTIES
Momenteel bestaan er verschillende stimuleringsregelingen in Nederland. Sommige koopconstructies overlappen elkaar, zodat de huizenkoper opgeteld soms tot wel 40% kan besparen op de aankoop van een woning. Maar ondanks deze goed bedoelde initiatieven ontbreekt het aan een centraal punt waar huizenkopers terecht kunnen voor het massaal ophalen van de subsidiegelden. “Wanneer meer potentiële huizenkopers de weg vinden naar de kortingen en subsidies waar ze recht op hebben, zullen er meer woningen worden verkocht en kan de koopwoningmarkt aan het lang verwachte herstel beginnen”, aldus de berekeningen en prognoses van Hegie.

OPKOMENDE WONINGMARKT
Hegie: “De eerste signalen van een opkomende woningmarkt door de invoering van innovatieve stimuleringsregelingen beginnen zich ondanks de slechte berichtgeving toch voor te doen. Sinds de aanvang van SubsidieHuizen.nl verdiept een toenemend aantal koopstarters en verhuizers zich in de kortings- en subsidiemogelijkheden. Middels slimme koopvarianten en financieringsconstructies van de rijksoverheid, provincies, gemeenten, makelaars, hypotheekbanken, projectontwikkelaars en woningcorporaties worden koopwoningen door de besparingen voor de huizenkoper tot drie keer sneller verkocht.”

GUNSTIGE HUIZENPRIJZEN
Het is volgens Hegie verbijsterend dat niet ingezien wordt wat voor kansen er zijn op de woningmarkt, zeker nu de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd is, de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie tot 1 juli 2012 nog op 350.000 euro staat en de huizenprijzen gunstig zijn voor een kopersmarkt. Thans zijn er zo’n 20.000 koopwoningen vermeld op SubsidieHuizen.nl waarvoor de korting en subsidie berekend kan worden.

WONING KOPEN MET KORTING
“Een groot probleem van de huizenmarkt is dat bijna niemand weet dat er wel mogelijkheden voor het kopen van een huis met korting en subsidie zijn en waar deze mogelijkheden te vinden zijn. Tegelijkertijd weten de verstrekkers van kortingen en subsidies de huizenkoper niet te bereiken, waardoor er langs elkaar heen wordt gelopen”, zegt Hegie. “Wanneer meer mensen van het bestaan en de vindplaats van de stimuleringsregelingen weten, verwacht ik op termijn een stijging van het aantal woningtransacties te zien.”